Пренасяне – първите задачи в новия дом

И така, вече сте на новото място и ви чака много работа. Има няколко неща, които трябва да направите още преди фирмата за пренасяне да е докарала вашите вещи. Ето няколко приятелски съвета, които ще направят пренасянето по-леко и ще ви помогнат бързо да превърнете новото жилище в свой дом.

Ток, вода, телефон

Свържете се веднага с доставчиците на комунални услуги на новото място – електричество, газ, вода, телефон, кабелна телевизия и интернет – за да проверите дали има нужда да ги прехвърлите на свое име. Най-добре се обадете на компаниите-доставчици веднага щом е ясна датата на пренасяне, така услугите ще бъдат активирани ден преди да се нанесете. Ще бъде чудесно, климатиците да са включени, да бъде светло и хладилникът да работи, когато се нанесете на новото място.

Сбогом на буболечките

Обадете се на фирма за борба с вредителите още преди да се пренесете и ние да сме докарали багажа ви. Човек никога не знае какво е обитавало къщата, особено ако е била празна известно време.

Чисто, по-чисто, най-чисто!

Най-лесно е да почистите новия си дом преди нашият екип по пренасяне да е докарал багажа ви. Така няма да се налага допълнително да местите предмети, за да изчистите всяко ъгълче на къщата. Избършете пода, прозорците, плотовете, рафтовете, чекмеджетата и т.н. Това ще ви помогне да се почувствате у дома си. Почистете и дезинфекцирайте настилките в новия си дом, пуснете миялната машина и пералнята, изчистете печката, хладилника и фризера. Добра идея е да подмените тоалетната чиния.

Електрическото табло

Намерете електрическото табло. Проверете кой е главният бушон и дали всеки електрически ключ е обозначен правилно. Разберете къде се намират водомерът и спирателният кран за водата.

Пушенето забранено

Проверете дали има достатъчно детектори за дим в сградата и тествайте всеки от тях. Изгответе план за евакуация в случай на извънредна ситуация – пожар, наводнение. Уверете се, че на всеки етаж има пожарогасител.

Комплект за първа помощ

Винаги трябва да имате комплект за първа помощ в дома си. Той трябва да се намира на лесно място. Преместването понякога води до травми и наранявания.

Koй е там?

Сменете патроните на всички врати. Получили си връзка ключове при настаняването. Няма как да знаете колко още подобни връзки има и кой разполага с тях. Не рискувайте в новия ви дом да влезе чужд човек.

Къде е тоалетната хартия?

Отворете най-важната кутия при пренасяне – „Open First“ – „Отвори ме първа“. Тя съдържа най-необходимото – като например тоалетна хартия, сапун, паста за зъби, торби за боклук, чаши и чинии, ножици, закуски и хартиени кърпи.

Къде живеете?

Променете адресната си регистрация в общината и уведомете пощенската служба, банката, кредитната компания, застрахователната компания. Променете регистрацията на автомобила си и шофьорската си книжка. Това е задължително, ако се намирате в зелена, синя или жълта (а защо не и кафява) зона за паркиране.

Има още много неща, които да направите при пренасяне на ново място, но тези основни съвети са първата стъпка към превръщането на новото място във ваш дом.